- FIN-CLARIAH Research Infrastructure
A new national research infrastructure initiative FIN-CLARIAH for...
8.12.2021 8:12 by eahyvone - WarMemoirSampo published on December 3, 2021
A new “Sampo” application, “WarMemoirSampo”...
8.12.2021 8:04 by eahyvone - Five new SeCo papers accepted for the ISWC 2021
The 20th International Semantic Web Conference (ISWC 2021), the...
2.8.2021 6:53 by eahyvone
- Annastiina Ahola, Eero Hyvönen, Heikki Rantala, Rafael Leal and Anne Kauppala: Digital Humanities on the Semantic Web for visual, literary, and performing arts: Demonstrating ArtSampo, BookSampo, and OperaSampo Linked Open Data services and semantic portals
- Rafael Leal, Annastiina Ahola and Eero Hyvönen: Enriching Metadata with LLMs and Knowledge Graphs: Case Finnish Named Entity Linking
- Heikki Rantala, Eero Hyvönen, Eljas Oksanen and Jouni Tuominen: Opening Archaeological Public Finds Data with Semantic Web Technologies: Demonstrating FindSampo, CoinSampo, and PASampo
- Tapio Pitkäranta and Eero Hyvönen: Semantic Web - A Forgotten Wave of AI?
Tervetuloa julkistustilaisuuteen Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) juhlasalissa tai verkossa:
Kirjesampo: 1800-luvun suomalaisia kirjekokoelmia semanttisessa webissä
Älykäs tietopalvelu yli
1,200,000 historiallisesta kirjeestä ja 100,000 kirjeiden kirjoittajasta ja vastaanottajasta
Tiistaina, 27.5.2025, klo 13:15–16:00
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS),
juhlasali, Hallituskatu 1, 2. kerros, ja etäyhteydellä
Mikä on Kirjesampo?
Kirjesampo on linkitetyn avoimen datan palvelu ja semanttinen portaali, uusi jäsen yli 20 toisiinsa linkittyvän Sampo-järjestelmän sarjassa sekä osa kansallista FIN-CLARIAH/DARIAH-FI-tutkimusinfrastruktuuria. Aineistokokonaisuus tuo ensimmäistä kertaa kattavasti yhteen keskeisten suomalaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden (arkistojen, kirjastojen ja museoiden) 1800-luvun kirjekokoelmien metatietoja.
Kirjesammon aineistot on koostettu 17 suomalaisen kulttuuriperintöorganisaation kokoelmista, ja se sisältää tietoa yli 1,2 miljoonasta kirjeestä ja niihin liittyvästä yli 100,000 henkilöstä, ryhmästä ja organisaatiosta. Nämä suuret aineistot avaavat ainutlaatuisia näkymiä 1800-luvun kirjekokoelmiin ja niiden kautta suomalaiseen kulttuuriperintöön ja sen painopistealueisiin.
Portaali tarjoaa aiemmin puuttunutta tietoa kirjekokoelmista ja niihin kytkeytyvistä toimijoista, esimerkiksi aineistojen laajuudesta ja niiden välisistä yhteyksistä, kirjeiden lähettäjien ja vastaanottajien sekä arkistonmuodostajien sukupuoli- ja ammattijakaumista sekä aineistojen edustavuudesta suhteessa 1800-luvun kirjeenvaihtokulttuuriin. Hankkeessa on lisäksi analysoitu digitaalisten ihmistieteiden keinoin aikaisemmin julkaistujen digitaalisten kirje-editioiden sisältöjä, joihin palvelu tarjoaa uusia näkymiä (Elias Lönnrotin, J. V. Snellmanin, Zachris Topeliuksen ja Albert Edelfeltin kirje-editiot).
Kirjesampo-hankkeen takana on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran, Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskus HELDIG:in ja Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen semanttisen laskennan tutkimusryhmä SeCo:n muodostama monitieteinen työryhmä ja laaja muistiorganisaatioiden yhteistyöverkosto.
Miten Kirjesampo kehitettiin?
Kirjesampo on taottu hyödyntäen Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa kehitettyä Sampo-mallia ja Sampo-UI-työkalua. Hajallaan olevien kirjekokoelmien monimuotoiset tiedot on kerätty yhteen, harmonisoitu ja muunnettu avoimeksi linkitetyksi dataksi ja datapalveluksi FAIR-periaatteiden mukaisesti (Findable, Accessible, Interoperable, Re-usable data), mikä mahdollistaa aineistojen hakemisen, selailun, digitaalisten ihmistieteiden data-analyysit ja älykkään tietämyksen muodostamisen (knowledge discovery). Datapalvelu on julkaistu Linked Data Finland LDF.fi -alustalla, jonka SPARQL-rajapinnan avulla on kehitetty Kirjesampo-portaali. Sen avulla aineistoja voi hakea, selata, analysoida ja visualisoida helposti ilman ohjelmointitaitoa.
Kirjesampo-järjestelmän kehitystyö on jatkoa Semanttisen laskennan tutkimusryhmän aiemmalle kansainväliselle yhteistyölle Oxfordin yliopiston (Britannia), Stanfordin yliopiston (USA), Huygens-instituutin (Alankomaat) ja Berlin-Brandenburgin tiedeakatemian (Saksa) kanssa LetterSampo-hankekokonaisuudessa ja EU-COST hankkeelle Reassembling the Republic of Letters. Tämän työn tuloksena syntynyt kansainvälisiin aineistoihin perustuva Kirjesammon edeltäjä, LetterSampo - Historical Letters on the Semantic Web, on ollut käytettävissä verkossa vuodesta 2022.
Kirjesampo yhdistyy loppuvuodesta 2025 julkaistavaan järjestelmään SampoSampo - Connecting everything to everything else.
Kirjesampo-datapalvelu ja -portaali avataan 27.5.2025
Kirjesammon data julkaistaan verkossa toiminnallisena SPARQL-rajapintana Linked Data Finland -alustalla (LDF.fi) ja datana kansainvälisessä Zenodo.org-palvelussa.
Samalla avataan datapalvelun sovelluskäyttöä esittelevä Kirjesampo-portaali.
Ohjelma
Tilaisuuden aluksi kuullaan CoCo-konsortiohankkeen osahankkeiden vetäjien Ilona Pikkasen (SKS), Eero Hyvösen (Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto (HELDIG)) ja Jouni Tuomisen (Helsingin yliopisto (HELDIG ja HSSH)) johdantopuheenvuorot. Tämän jälkeen esitellään Kirjesampo-järjestelmä tarkemmin hankkeen tutkijoiden Senka Drobacin, Annastiina Aholan, Petri Leskisen ja Heikki Rantalan toimesta. Kahvitauon jälkeen esitellään Kirjesammon käyttöä kulttuuriperintöorganisaatioiden ja tutkimuksen näkökulmista (Petri Tuovinen, Henna Poikkimäki ja Ilona Pikkanen).
- 13:15-14:00 Hankkeen esittelyt
- Constellations of Correspondence -hanke: idea, ihmiset, aineistot ja tulokset
FT, dosentti Ilona Pikkanen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) (15 min) - Miten Kirjesampo syntyi: matka "Kirjeiden valtakunnasta" 1600-1800 (Republic of Letters)
Suomen suuriruhtinaskuntaan
Prof., johtaja Eero Hyvönen, Aalto-yliopisto, Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo), ja Helsingin yliopisto (HELDIG) (15 min) - Kirjesampo osana kansallista FIN-CLARIAH/DARIAH-FI-tietoinfrastruktuuria:
linkitetty avoin data, datapalvelut ja rajapintojen käyttö
TkT Jouni Tuominen, Helsingin yliopisto (HELDIG ja HSSH) ja Aalto-yliopisto (SeCo) (15 min)
- Constellations of Correspondence -hanke: idea, ihmiset, aineistot ja tulokset
- 14:00–14:30 Kirjesammon esittely
- Aineistojen muuntaminen ja jalostaminen linkitetyksi avoimeksi dataksi:
1,2 miljoona kirjettä ja 100 000 toimijaa
FT Senka Drobac, Helsingin yliopisto (HELDIG) ja TkT Petri Leskinen, Aalto-yliopisto (SeCo) (15min) - Kirjesampo-järjestelmän toteutus ja käyttö
Väitöskirjatutkija Annastiina Ahola, TkT Petri Leskinen ja väitöskirjatutkija Heikki Rantala, Aalto-yliopisto (SeCo) (15min)
- Aineistojen muuntaminen ja jalostaminen linkitetyksi avoimeksi dataksi:
1,2 miljoona kirjettä ja 100 000 toimijaa
- 14:30–14:45 Kahvitauko
- 14:45–15:30 Kirjeaineistojen käyttö tutkimustyössä
- Kulttuuriperintöorganisaatiot, avoin data ja metadata? Esimerkkinä Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelma.
Tietoasiantuntija Petri Tuovinen, Kansalliskirjasto (15min) - Kirjeenvaihtoverkostojen analysointi Kirjesammon avulla
Väitöskirjatutkija Henna Poikkimäki, Aalto-yliopisto (SeCo) (15min) - Arkistojen rajat ylittäviä arkistoja. Kulttuuriperinnön tutkimuksen puheenvuoro.
FT, dosentti Ilona Pikkanen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) (15min)
- Kulttuuriperintöorganisaatiot, avoin data ja metadata? Esimerkkinä Kansalliskirjaston käsikirjoituskokoelma.
- 15:30-16:00 Malja Kirjesammolle ja yhteistyölle
Ilmoittaudu tilaisuuteen paikan päällä tai osallistu etäyhteydelle Zoomin kautta
Julkistustilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Ilmoittautumalla saat sähköpostitse Zoom-linkin, jolla voit osallistua tilaisuuteen etänä.
Tarjoilujen mitoittamiseksi pyydämme kertomaan perjantaihin 16.5. klo 16:00 mennessä, oletko osallistumassa tilaisuuteen paikan päällä. Myöhemmin ilmoittatuneet ovat myös tervetulleita paikalle, mutta tarjoilut on varattu ensisijaisesti ajoissa ilmoittautuneille.
Kiitokset yhteistyökumppaneille
Yhteistyöverkostoomme Suomessa ovat kuuluneet seuraavat muistiorganisaatiot: Aalto-yliopiston arkisto, Gallen-Kallelan museo, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin yliopiston arkisto ja kirjaamo (Arkki), Hämeenlinnan kaupunginmuseo, Kansallisarkisto, Kansallisgalleria, Kansalliskirjasto, Median museo ja arkisto Merkki, Postimuseo, Serlachius-museot, Sibelius-museo, Siirtolaisuusinstituutti, Snellman-instituutti, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Svenska litteratursällskapet i Finland, Teatterimuseo, Urho Kekkosen arkisto, Åbo Akademin kirjasto.
Työtämme on vuosina 2021-2025 rahoittanut Suomen Akatemia (Constellations of Correspondence: Relational Study of Large and Small Networks of Epistolary Exchange in the Grand Duchy of Finland (CoCo), päätösnumerot 339828, 340834 ja 339918). Hanketta on Aalto-yliopistossa tukenut infrastruktuurin osalta myös Suomen Akatemian ja EU:n NextGeneration-ohjelman rahoittama FIN-CLARIAH/DARIAH-FI-projekti (2022-2029). Hanke hyödyntää CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen tarjoamaa palvelininfrastruktuuria.
Lisätietoa
Kirjesammon taustalla olevaa tutkimustyötä on esitelty tarkemmin SeCo-ryhmän projektiosuuden kotisivulla ja koko CoCo-hanketta erillisellä esittelysivulla.
Kirjesampoon liittyviä SeCo-ryhmän tutkimusartikkeleita
2025
2024
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
Kirjesampoon liittyviä SKS:n tutkimusartikkeleita
Enqvist, Johanna and Pikkanen, Ilona. (2024) ‘Kirjeluettelot tutkimusaineistona ja kulttuuriperintönä: metadatan mahdollisuudet digitaalisen käänteen jälkeen’ in Karhu, Hanna, Kivilaakso, Katri, and Parente-Čapková, Viola (eds) Tutkimuspolkuja yksityisarkistoihin — Aineistot historian, kulttuurin ja kirjallisuuden tutkimuksessa. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 390-426.
Hanna-Leena Paloposki and Ilona Pikkanen. Learning to Read Digital? Constellations of Correspondence Project and Humanist Perspectives on the Aggregated 19th-Century Finnish Letter Metadata. Extended abstract. Digital History Switzerland 2024: Book of Abstracts. Edited by Jérôme Baudry, Lucas Burkart, Béatrice Joyeux-Prunel, Eliane Kurmann, Moritz Mähr, Enrico Natale, Christiane Sibille and Moritz Twente, 2024. https://digihistch24.github.io/submissions/444/