- FIN-CLARIAH Research Infrastructure
A new national research infrastructure initiative FIN-CLARIAH for...
8.12.2021 8:12 by eahyvone - WarMemoirSampo published on December 3, 2021
A new “Sampo” application, “WarMemoirSampo”...
8.12.2021 8:04 by eahyvone - Five new SeCo papers accepted for the ISWC 2021
The 20th International Semantic Web Conference (ISWC 2021), the...
2.8.2021 6:53 by eahyvone
- Eljas Oksanen, Frida Ehrnsten, Heikki Rantala and Eero Hyvönen: Semantic Solutions for Democratising Archaeological and Numismatic Data Analysis
- Annastiina Ahola, Lilli Peura, Rafael Leal, Heikki Rantala and Eero Hyvönen: Using generative AI and LLMs to enrich art collection metadata for searching, browsing, and studying art history in Digital Humanities
- Eero Hyvönen, Patrik Boman, Heikki Rantala, Annastiiina Ahola and Petri Leskinen: ConfermentSampo - A Knowledge Graph, Data Service, and Semantic Portal for Intangible Academic Cultural Heritage 1643-2023 in Finland
- Petri Leskinen: Modeling and Using Biographical Linked Data for Prosopographical Data Analysis
Historiasampo
Suomen historia semanttisessa webissä |
Tausta
Linkitetty data tarjoaa mahdollisuuden yhdistää kulttuurialan tietokantojen aineistoja toisiinsa yhä laajemmiksi kokonaisuuksiksi ja rikastaa dataa automaattisen päättelyn avulla. Erilaisten Suomen historiaa käsittelevien aineistojen yhdistäminen koneymmärrettävään (semanttiseen) muotoon vaatii yhteisten sanastojen eli ontologioiden, käyttöä, joko suoraan aineistojen kuvailuissa tai viittauksien kautta. Tällaisia sanastoja on julkaistu esimerkiksi FINTO.fi-palvelussa. Suomen historian tapahtumille ei kuitenkaan ole omaa sanastoa. Historiasampo-projektin tavoitteena on luoda ja julkaista tällainen merkittävien Suomen historian tapahtumien ontologia.
Tällä hetkellä on kuitenkin jo olemassa alustava historiallisten tapahtumien HISTO-ontologia, joka kehitettiin osana FinnONTO-projektia. HISTO perustuu alunperin historiantutkijoiden Agricola-verkoston luomaan aikajanaan. Tarkoitus on käyttää tätä olemassa olevaa dataa lähtökohtana ja täydentää se toimivaksi ontologiaksi, mukaan lukien historiallisen paikkojen, henkilöiden ja aikojen ontologiat. Työ on osa HELDIG-keskuksessa ja Aalto-yliopistossa menossa olevaan Linked Open Data for Digital Humanities (LODI4DH) -hankekokonaisuutta. Historiaontologian sovellusmahdollisuuksien tutkimiseksi ja arvioimiseksi on infrastruktuurin varaan kehitteillä historiallista tietoa eri lähteistä yhdistävä semanttinen portaali, Historiasampo, osana Sampo-portaalien sarjaa.
Tavoitteet
Projektin tavoitteena on tuottaa Suomen historian merkittävien tapahtumien ontologia, jota on mahdollista käyttää historiaan liittyvissä tietokannoissa aineistojen sisällönkuvailuun (luettelointiin). Jos esimerkiksi museossa tai arkistossa on esine, maalaus tai dokumentti, joka liittyy “Porvoon valtiopäiviin 1809”, voidaan metatietoihin lisätä vastaava URI-tunniste HISTO-ontologiasta. Eri toimijoiden käyttämä yhteinen ontologia mahdollistaisi eri aineistojen yhdistämisen linkitettynä datana. Ontologian ei kuitenkaan ole tarkoitus olla vain sanasto, vaan se sisältää myös tietoa, jota voidaan käyttää automaattiseen päättelyyn ja aineistojen rikastamiseen. Ontologia sisältää koneymmärrettävää tietoa erityisesti tapahtumien ajoista, paikoista ja organisaatioista ja henkilöistä, jotka ovat osallistuneet tapahtumaan erilaisissa rooleissa. Tapahtumilla on myös erilaisia luokituksia esimerkiksi sen mukaan, mihin historian alaan ne liittyvät. Tämä tarjoaa mahdollisuuden tarkastella historiaa ja suodattaa tapahtumia eri näkökulmista, kuten poliittinen historia, taidehistoria, tieteenhistoria jne. Ontologia voi myös sisältää vaihtoehtoisia nimityksiä tapahtumalle ja nimiä eri kielillä, mikä on tarpeen aineistojen yhdistämiseksi kansainvälisiin aineistoihin (esimerkiksi “Diet of Porvoo 1809”). Ontologiaperustaista tietoa voi käyttää monenlaiseen automaattiseen päättelyyn. Vaikka tietokone ei kykenisi korvaamaan ihmisasiantuntijaa, voi automaattisesta päättelystä olla hänelle merkittävää hyötyä suuria ja heterogeenisia aineistoja käsiteltäessä.
Projektissa luodaan avoimen linkitetyn datan palvelu ja sen avulla web-sovellus, semanttinen portaali Historiasampo, jossa historiallisia tapahtumia voi hakea, selata ja tutkia data-analyyttisin menetelmin. Sovellus tarjoaa myös erilaisia visualisaatioita historian tapahtumista esimerkiksi karttojen ja aikajanojen avulla. Sovellus olisi tarkoitettu erityisesti tutkimus- ja opetuskäyttöön ja se on toteutetaan Sampo-U sovelluskehyksen avulla.
Projektin tuloksena syntyy Suomen merkittävien historiallisten tapahtumien ontologia, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää yhdistämään ja rikastamaan historiallisia aineistoja. Lisäksi syntyy tutkimus- ja opetuskäyttöön Historiasampo-sovellus, jossa historian tapahtumia voi helposti tutkia.
Muita semanttisen webin "sampoja" verkossa
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo) on julkaissut verkossa useita digitaalisten ihmistieteiden "sampoja" tutkijoiden ja laajemman yleisön käytettäväksi:
Yhteystiedot
FM Heikki Rantala
Aalto-yliopisto, tietotekniikan laitos
Prof. Eero Hyvönen,
Aalto-yliopisto ja Helsingin yliopisto (HELDIG)