Oopperasampo
Ooppera- ja musiikkiteatteriesityksiä Suomessa 1830-1960 |
Reprises tietokannasta Oopperasampoon
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Reprises-tietokanta sisältää tietoa yli 9000 Suomessa pidetystä ooppera- ja musiikkiteatteriesityksestä 1830-1960 sekä yli 3500 niihin liittyvästä musiikkialan henkilöstä ja sävellyksestä. Tietokanta täydentää Encore-tietokantaa, joka julkaisee tietoja Kansallisoopperan ja -baletin esityksistä vuodesta 1911 alkaen. Oopperasampo-hanke on Aalto-yliopiston ja Taideyliopiston tutkimushanke, jossa Repris-tietokannasta luotiin ns. Sampo-malliin mukainen linketyn avoimen datan palvelu ja semanttinen portaali Oopperasampo.fi. Oopperasampo on uusi jäsen n. 20 Sampo-datapalvelun ja -portaalin sarjassa ulottaen niiden semanttisen verkoston uudelle sovellusalueelle, musiikin ja musiikkiesitysten historiaan. Datan muunnosten yhteydessä aineistoja voidaan rikastaa muiden Sampo-järjestelmien ja tietolähteiden avulla ja päättelemällä. Oopperasampo on osa Suomen Akatemian rahoittamaa kansallista FIN-CLARIAH-tutkimusinfrastruktuuria. oopperasammon tutkimus- ja kehitystyö alkoi 1.1.2023 Taideyliopiston Historiafoorumin taloudellisella tuella.
Oopperasammon ideaa ja taustalla olevaa tutkimus- ja kehitystyötä on esitelty tarkemmin alla olevissa julkaisuissa.
Datapalvelu verkossa
Oopperasammon data ja SPARQL-rajapinta on julkaistu verkossa Linked Data Finland -alustalla (LDF.fi):https://www.ldf.fi/dataset/operasampo
Oopperasampo.fi-portaali
Oopperasampo.fi-portaalilla aineistoja voidaan toisaalta hakea ja selata "älykkään" fasettiperustaisen käyttöliittymän avulla, toisaalta analysoida ja visualisoida digitaalisten ihmistieteiden keinoin. Portaali sisältää seitsemän eri sovellusnäkymään aineistoihin ja se on käytettävissä osoitteessa:
Oopperasampo-portaalin etusivu ja sen seitsemän sovellusnäkymää sisältöihin
Palaute kehittäjille on tervetullutta esimerkiksi portaalin yläpalkissa olevan palautekanavan kautta.
Verkkopalvelun julkistus- ja esittelytilaisuus on Musiikkitalossa 25.10.2023.
Muita "sampoja" verkossa
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo) on julkaissut verkossa useita digitaalisten ihmistieteiden "sampoja" tutkijoiden ja laajemman yleisön käytettäväksi. Sampo-sarjan datapalveluita ja semanttisia portaaleja on esitelty tarkemmin sivulla Sampo Model and Series of Semantic Portals. Sampojen teknisenä perustana on semanttisen webin teknologioihin ja linkityn datan ideaan perustuva Sampo-malli ja Sampo-UI ohjelmointikehys käyttöliittymien toteuttamista varten. Sammoilla on ollut yhteensä miljoonia käyttäjiä verkossa ja ne ovat osa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimusinfrastruktuuria FIN-CLARIAH.
Projektiryhmä
Aallossa ja HELDIG-keskuksessa:
- Eero Hyvönen (vetäjä, Aalto ja HELDIG-keskus)
- Heikki Rantala (Aalto)
- Annastiina Ahola (Aalto)
Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa:
- Anne Kauppala (vetäjä)
- Outi Parkkila
- Anne Piirainen