» back to normal layout

Tervetuloa julkistustilaisuuteen:

Lakisampo - Suomen lainsäädäntö ja oikeustapaukset semanttisessa webissä

Keskiviikkona 8.3.2023, 13:00–15:00
Helsingin yliopisto, Porthania, Suomen laki -sali, Yliopistonkatu 3, Helsinki

Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskus HELDIG ja Aalto-yliopiston tietotekniikan laitos, Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo), kutsuvat Teidät avoimeen ja maksuttomaan tilaisuuteen, jossa esitellään ja julkistetaan uusi avoimen datan palvelu ja semanttinen portaali Lakisampo - Suomen lainsäädäntö ja oikeustapaukset semanttisessa webissä.


Mikä on Lakisampo?

Lakisampo on linkitetyn avoimen datan palvelu ja siihen perustuva semanttinen portaali, joka julkaisee Suomen ajantasaista lainsäädäntöä ja oikeustapauksia verkossa. Lakisampo-järjestelmä on kehitetty oikeusministeriön julkaisemaa Finlex.fi-tietokantaa ja sen Semanttinen Finlex -datapalvelua data.finlex.fi hyödyntäen. Järjestelmä on kehitetty Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen ja Helsingin yliopiston Digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIG Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä osana laajempaa tutkimusyhteistyötä ja kansallista FIN-CLARIAH-infrastruktuuriohjelmaa. Yhteistyössä ovat olleet mukana oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Semanttisen webin teknologioihin perustuva Lakisampo on uusi jäsen Sampo-datapalveluiden ja -portaalien sarjassa, joilla on ollut miljoonia käyttäjiä semanttisessa webissä.


Datapalvelu ja portaali verkossa

Tilaisuus on sikäli historiallinen, että ensimmäistä kertaa Suomen ajantasainen lainsäädäntö tulee nyt kaikkien saatavilla avoimena datana CC BY 4.0 lisenssillä, mikä mahdollistaa tutkimuskäytön ohella myös mm. aineistojen maksuttoman kaupallisen hyödyntämisen. Tänään avattava Lakisampo.fi-portaali demonstroi, millaisia verkkopalveluita Lakisampo-datapalvelun varaan on mahdollista kehittää. Lakisampo-data julkaistaan sekä linkitettynä avoimena datana Zenodo.org-alustalla että toiminnallisena SPARQL-rajapintana Linked Data Finland -palvelussa (LDF.fi), joka on osa kansallista FIN-CLARIAH/DARIAH-FI-tutkimusinfrastuktuuria:

https://www.ldf.fi/datasets.html

Lakisampo-portaali, joka perustuu em. SPARQL-rajapintapalveluun LDF.fi-alustalla, on toteutettu Sampo-UI-kehysjärjestelmällä, avataan osoitteessa:

https://lakisampo.fi


Ohjelma

Tilaisuuden ohjelmassa on mm. esitys Lakisammon visiosta ja sen toteutuksesta, oikeusministeriön puheenvuoron lainsäädännön verkkopalveluista tänään ja tulevaisuudessa sekä projektiryhmän esityksiä Lakisampo-datapalvelusta ja semanttisesta Lakisampo.fi-portaalista. Lopuksi verkostoitumistilaisuus Porthanian aulassa ja malja avoimelle lainsäädännölle ja oikeuskäytännölle.


Ilmoittaudu verkostoitumistilaisuuteen ja Zoomiin, jos et pääse paikalle

Julkistustilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, mutta verkostoitumistilaisuuden tarjoilujen vuoksi pyydämme ilmoittautumista alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautuneille lähetetään paluupostissa Zoom-linkki, jolla voi osallistua tilaisuuteen myös etänä.


Lisätietoa Lakisammosta

/var/www/html/include/secoweb/utils.php; Sat, 20 Apr 2024 08:29:43 +0000