- FIN-CLARIAH Research Infrastructure
A new national research infrastructure initiative FIN-CLARIAH for...
8.12.2021 8:12 by eahyvone - WarMemoirSampo published on December 3, 2021
A new “Sampo” application, “WarMemoirSampo”...
8.12.2021 8:04 by eahyvone - Five new SeCo papers accepted for the ISWC 2021
The 20th International Semantic Web Conference (ISWC 2021), the...
2.8.2021 6:53 by eahyvone
- Annastiina Ahola, Eero Hyvönen, Heikki Rantala, Rafael Leal and Anne Kauppala: ArtSampo, BookSampo, and OperaSampo Linked Open Data services and semantic portals
- Rafael Leal, Annastiina Ahola and Eero Hyvönen: Enriching Metadata with LLMs and Knowledge Graphs: Case Finnish Named Entity Linking
- Heikki Rantala, Eero Hyvönen, Eljas Oksanen and Jouni Tuominen: Opening Archaeological Public Finds Data with Semantic Web Technologies: Demonstrating FindSampo, CoinSampo, and PASampo
- Henna Poikkimäki, Petri Leskinen, Eero Hyvönen: Using Network Analysis for Studying Cultural Heritage Knowledge Graphs – Case Correspondence Networks in Grand Duchy of Finland 1809–1917
Semanttinen Finlex:
Laki ja oikeus semanttisessa webissä |
Oikeusnormiemme keskeisimpiä sisältöjä, kuten lakeja, näitä tarkentavia asetuksia ja niiden soveltamiseen liittyvää oikeuskäytäntöä (oikeustapauksia) on voinut lukea verkossa oikeusministeriön tuottamassa Finlex-palvelussa. Vaikka laki- ja oikeustieto on ollut tältä osin avointa ihmislukijoille verkkosivuina, aineistot eivät ole olleet saatavilla avoimena datana siten, että tietotekniset sovellukset, toiset verkkopalvelut ja lainsäädännöllisten sovellusten ohjelmoijat voisivat niitä hyödyntää dataa lataamalla tai avoimien rajapintojen kautta.
Ongelman ratkaisee uusi oikeusministeriön Finlex-tietokantaan ja verkkopalveluun perustuva Semanttinen Finlex, joka koostuu seuraavista osista:
- Ensimmäisestä Suomen lainsäädännön ja -käytön avoimen linkitetyn datan palvelusta, joka perustuu Linked Data Finland -julkaisualustaan.
- Datapalvelun hyötykäyttöä esittelevistä pilottisovelluksista.
Semanttinen Finlex datapalveluna
Järjestelmä perustuu uuteen Linked Data -teknologiaan ja julkaisumalliin, joka mahdollistaa 1) erilaisten oikeustieteellisten aineistojen sisällöllisen rikastamisen toistensa avulla dataa linkittämällä sekä 2) datan kustannustehokkaan hyödyntämisen erilaisissa verkkopalveluissa ja sovelluksissa.
Semanttisen Finlexin ensimmäinen julkinen versio sisältää 2400 lakia sekä 11900 korkeimman oikeuden ja 1500 korkeamman hallinto-oikeuden päätöstä yhdessä laajojen oikeusopillisten käsitteistöjen kanssa. Näitä ovat oikeushallinnon piirissä käytössä olevista 26 sanastosta koottu 6000 termin Asseri-sanasto ja Tieteen termipankin 1650 oikeustieteellistä määritelmää. Lisäksi on muunnettu lainsäädäntöön liittyviä uutisia linkitetyn datan RDF-muotoon.
Semanttinen Finlex -sovellukset
Ensimmäisenä sovellusdemonstraationa Semanttinen Finlex -datapalvelun rajapinnan käytöstä on toteutettu Semanttinen Finlex -selain, joka linkittää verkossa olevan Finlex-palvelun HTML-sivujen ja PDF-dokumenttien sanoja ja pidempiä ilmauksia reaaliajassa ja automaattisesti niitä taustoittaviin tietoihin. Ideana on helpottaa lukijalle lakiteksteihin tutustumista tarjoamalla hänelle automaattisesti lakeihin liittyvää hyödyllistä lisätietoa, niiden lukukonteksti.
Kuva 1: Semanttinen Finlex-selain tarjoaa lukukontekstin Finlexin aineistojen lukijalle linkitetyn datan avulla.
Semantinen Finlex-selain (kuva 1) hakee termien termien määritelmiä kolmesta eri datalähteestä: 1) Finlexin Asseri-sanastosta, 2) Helsingin yliopiston Tieteen termipankin oikeustieteellisestä tietokannasta ja 3) Suomenkielisestä Wikipediasta, joista kaikista on luotu Linked Data -perustainen palvelu verkkoon. Linkitetty termi näkyy käyttäjälle värikoodattuna laatikkona tekstissä. Viemällä kursori laatikon päälle, voi lukea siihen liittyvää lisätietoa infoboxin kautta. Laatikon väri ilmaisee linkin tietolähteen, jotka on lueteltu selainsivun alareunassa. Lisäksi kunkin Finlex-sivun oikealle puolelle luodaan automaattisesti joukko semanttisia suosittelulinkkejä lakiin liittyviin muihin Semanttisen Finlexin aineistoihin. Tässä tapauksessa linkit johtavat 1) samoja teemoja käsitteleviin toisiin lakeihin, 2) samoja teemoja käsitteleviin oikeustapauksiin ja 3) samoja teemoja käsitteleviin uutisiin.
Projektia ja sen ensimmäisiä tuloksia, eli datajulkaisua Linked Data Finland -alustalla ja Semanttista Finlex-selainta, on kuvattu tarkemmin tässä raportissa sekä alla luetelluissa julkaisuissa.
Palvelun julkistus
Semanttinen Finlex julkaistiin avoimeen Living Laboratory -käyttöön Säätytalolla 10.3.2016 pidetyssä julkistustilaisuudessa. Palvelu perustuu Linked Data Finland -alustaan ja on avoimesti käytettävissä osoitteessa:
Palvelun sisältöä päivitetään Finlexin päivitysten mukanaan.
Lakisampo
Semanttinen Finlex -datapalvelun päälle kehitetään SeCo-tutkimusryhmässä kansalaisaisille tarkoitettua lakipalvelua Lakisampo osana Anoppi-hanketta, yhteistyökumppaneina oikeusministeriö ja Edita Publishing Oy. Lakisampo on jatkoa ryhmän aiemmille "sampo-järjestelmille" Kulttuurisampo (2008), Kirjasampo (2011), Matkailusampo (2011) ja Sotasampo (2015) ja Biografiasampo (2018), Nimisampo (2019), ja Löytösampo, joilla on ollut satoja tuhansia käyttäjiä verkossa.
Projekti ja rahoitus
Semanttinen Finlex on kehitetty Aalto-yliopiston Semanttisen laskennan tutkimusryhmässä yhteistyössä oikeusministeriön, Edita Publishing Oy:n, Talentum Oyj:n ja muiden tahojen kanssa. Projektia rahoittivat sen ensi vaiheessa Tekes ja laaja Linked Data Finland -hankkeen yhteisö ja v. 2015 alkaen oikeus- ja valtiovarainministeriö erillisrahoituksella.
Yhteyshenkilöt
Eero Hyvönen (leader), Aalto University, University of Helsinki (HELDIG)
Jouni Tuominen, University of Helsinki (HELDIG), Aalto University
Eetu Makelä, Aalto University
Arttu Oksanen, Aalto University, University of Helsinki (HELDIG)
Minna Tamper, Aalto University, University of Helsinki (HELDIG)
Aki Hietanen, Ministry of Justice
Linkkejä ja artikkeleita
Lakidatan avaajat palkittiin Open Challenge Finland -kilpailussa